oamenipolici@yahoo.com
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

Adriean Videanu

Adriean Videanu (n. 1 iunie 1962, Crevenicu, Teleorman, România) este un om de afaceri și politician român, vicepreședinte al PD-L, fost primar general al Bucureștiului.


Studiile și cariera profesională

A absolvit școala generală din Videle, liceul de matematică-fizică din Măgurele și, în 1987, Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii București, secția Autovehicule Rutiere (AR). În liceu și, apoi, în facultate, a jucat volei (divizia B) și apoi fotbal de performanță pentru Petrolul Videle (divizia C), alături de unul din frați, Marian Videanu.
Începând din același an, Videanu a fost repartizat la SUT Ploiești, secția Videle, unde evenimentele din decembrie 1989 l-au surprins în funcția de șef de secție. Adriean Videanu a fost înscris pe listele FSN din Teleorman.


Cariera politică

Cel care l-a recomandat pentru Parlament a fost Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al CFSN la începutul anului 1990.
La alegerile din 20 mai 1990 a fost ales deputat de Teleorman din partea FSN.[1] La alegerile legislative din 1992 a fost reales din partea aceleiași formațiuni, în aceeași circumscripție electorală, funcție pe care și-a menținut-o până la data de 19 mai 2003, când a demisionat și a fost înlocuit de către deputatul Alexandru Mocanu.
În perioada 1993-1996 a fost președintele organizației de tineret a PD, apoi secretar al Biroului Executiv al acestui partid și, în 2001, a fost ales vicepreședinte al partidului condus de Traian Băsescu, fiind responsabil cu probleme de imagine, relații cu mass-media și purtător de cuvânt al PD.
După alegerile generale din 2004, la sfârșitul lunii decembrie, Adriean Videanu a fost numit ministru de stat și vicepremier în guvernul Tăriceanu. A demisionat la data de 3 februarie 2005 și a fost înlocuit de către deputatul Alexandru Mocanu. După demisie, Adriean Videanu a candidat la funcția de primar general al Capitalei și a fost ales cu 53,01% din voturile unui sfert din bucureșteni.
În anul 2008 Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar cu privire la afacerea cu borduri a familiei Videanu și a cerut mai multor instituții date despre „bordurizarea” Capitalei și firma edilului. Conform unor calcule aproximative, firma Titan Mar a familiei Videanu a obținut 4 milioane de euro din importul de borduri de granit din China.


Funcții politice

• 1990-2001 - Membru al Biroului Executiv al Partidului Democrat
• 1993-1996 - Președinte al organizației de tineret a Partidului Democrat
• 2001-2004 - Vicepreședinte al Birolui Executiv al Partidului Democrat
• 2004-2005 - Ministru de stat pentru coordonarea activităților din domeniul economic (Guvernul Tăriceanu)
• 2005-2008 - Primar general al municipiului București
• 2008- -Ministrul Economiei


Viața privată

Este căsătorit cu Miorița Videanu și are doi copii, Diana-Alexandra și Andrei-Valentin. Fratele său Fănel a fost atras în afacerile cu marmură ale lui Adriean, el ajungând să facă parte din Consiliul de administrație al Titan Mar SA, condus de viitorul vicepremier din guvernul Tăriceanu, Gheorghe Pogea.
Afacerile cu marmură aveau să-i aducă lui Videanu funcția de vicepreședinte al Organizației Internaționale a Mărmurarilor.
Miorița, soția lui Adriean Videanu, născută pe 12 august 1963 în comuna Grosu-Teleorman, a absolvit Academia de Studii Economice. Cei doi s-au căsătorit în 1987, după absolvirea facultății.


Afaceri

Adriean Videanu deține companiile Hidroserv Porțile de Fier, care are 555 de angajați, Hidroserv Sebeș cu 189 de angajați, Carbonifera (producător de cărbune), 33 angajați, Hidroserv Curtea de Argeș - 280, Hidroserv Slatina, Teletrans - 246, Hidroserv Hațeg, Opcom S.A. - 80, Sălajul S.A. - 4. De asemenea mai deține companiile Marmosim, Ada Promotion Development, Marmo Transim (fostă Microsim), Equity Invest, DI – Anne Design, precum și acțiuni la Auto Marcu’S, dealer auto Dacia-Renault.

Comentati

Creat 08/08/2010 13:17:36 | Ultima modificare 09/17/2010 12:41:30
:-):-D:-D:-P:-O:-(:-B:-/:-o;-)B-):-X>-)]-|[-][-]love
Trimite ca și anonim - Nume:
Adresa email:
Scrieţi codul de control "6901":
 
de ar trai ca noi,ar sti cum sa puna problema sa ne fie bine tuturor.dar.........ei au functii ,noi carnete de someri!
Cu Videanu fara Videanu tot una, tot rau e asa ca .........
foarte bine mai Videanu,fii cu tupeu
Tim, nu Boc l-a pus ministru. Boc doar executa, Base este cel care l-a pus, ca doar a bagat banu` in campanie.
Bai tata. Cine la mai pus pe asta Ministru tampit a fost (Boc). Are zeci de firme fantoma si cu bordurile din China chiar a facut senzatie. Vai de noi
1