oamenipolici@yahoo.com
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

Crin Antonescu

George Crin Laurențiu Antonescu (n. 21 septembrie 1959, Tulcea) este un politician român, în prezent președintele Partidului Național Liberal (PNL) și candidatul propus de această formațiune la alegerile prezidențiale din România (2009). Între 1996 și 2008 a fost un membru al Camerei Deputaților și liderul delegaților din partid între 2007 și 2008. La alegerile legislative din 2008 a fost ales senator de București. În 16 decembrie 2008 a fost ales vicepreședinte al Senatului României, funcție din care s-a retras în 30 august 2009, pentru a-și organiza campania electorală pentru alegerile prezidențiale.


Origini și educație

Antonescu s-a născut în Tulcea, Județul Tulcea. A fost crescut de tatăl său, care l-a încurajat să studieze la Facultatea de Istorie și Filozofie la Universitatea din București, pentru a deveni profesor de istorie. În 1978 a câștigat olimpiada națională de istorie. În 1985 a absolvit Universitatea București, Departamentul Istorie-Filozofie. În urma atacurilor din partea jurnalistului Ioan T. Morar, Crin Antonescu a declarat că a repetat doi ani în timpul facultății, odată ca un gest de nonconformism față de sistemul comunist, și a doua oară pentru că a dorit să ramână în București alături de soția încă studentă.


Cariera profesională

După absolvire în 1985, Crin Antonescu a început să predea istoria, lucrând ca profesor de istorie în comuna Solești, județul Vaslui. Mai târziu s-a întors în Tulcea, continuându-și activitatea didactică în comuna Niculițel până în 1989, unde a predat istoria și limba franceză. Antonescu a lucrat ca și curator pentru Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea din 1989 până în 1990, când și-a reînceput activitatea didactică la liceul "Spiru Haret" din Tulcea, înainte de a fi ales deputat.


Cariera politică

După ce a intrat în Partidul Național Liberal, Antonescu a ajutat la organizarea ramurii din Tulcea a partidului. A fost, de asemenea, membru al Partidului Alianței Civice și membru al PL 93. În 1995, a fost ales vicepreședinte al PNL și mai apoi, liderul delegației liberale din Camera Deputaților, menținând această funcție pentru două mandate neconsecutive. În timpul activității sale din Camera Deputaților, a fost membru al Comisiei pentru educație, tineret și sport, Comisia pentru afaceri externe și Comisia de cultură, arte și media A inițiat un pachet de reforme, cea mai remarcabilă fiind renta viageră oferită atleților cu performanțe Olimpice semnificative.[8]
Din 20 martie 2009, Crin Antonescu este președintele Partidului Național Liberal, și candidatul oficial la preșidenție din partea acestei formațiuni.
Candidatura lui Antonescu a fost susținută de reprezentanți proeminenți ai societății civile din România, precum Doina Cornea, surorile lui Corneliu Coposu, istoricii Lucian Boia și Neagu Djuvara, precum și de Gheorghe Ciuhandu, primarul Timișoarei ales din partea Alianței pentru Timiș si de Nicolae Robu, senator si rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara.
La primul tur de scrutin pentru alegerea președintelui României, desfășurat pe 22 noiembrie 2009, Crin Antonescu a terminat pe locul al treilea, întrunind sufragiile a 20,02% dintre alegători. În al doilea tur de scrutin, Crin Antonescu l-a susținut pe candidatul Partidului Social-Democrat, Mircea Geoană.


Viața personală

Prima soție a lui Antonescu s-a sinucis în 2004 din cauza suferinței provocate de cancer. Perechea are o fiică, Irina, născută în 2001. În iunie 2009, Antonescu a anunțat că se va căsători cu colega de partid, Adina Vălean, care a divorțat de soțul său cu un an înainte. Cei doi s-au căsătorit pe 25 septembrie 2009. Cartea preferată a lui Crin Antonescu este Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov, iar filmul preferat, Parfum de Femeie, cu Al Pacino.

Comentati

Creat 08/08/2010 17:20:11 | Ultima modificare 07/12/2012 16:27:51
:-):-D:-D:-P:-O:-(:-B:-/:-o;-)B-):-X>-)]-|[-][-]love
Trimite ca și anonim - Nume:
Adresa email:
Scrieţi codul de control "2781":
 
Crinuta ce faci fata????
Numai gura de asta. Nimic nu face
DACA AS STI CA SE TINE DE CUVAND ,SCOTANDU NE DIN ACEST HAOS,POATE CA LA ALEGERIILE VIITOARE L AS ALEGE CA PRESEDINTE.smiley
Crin Antonescu daca era presedinte tara noastra era schimbatasmiley
Dl. Crin Antonescu este un om politic care are o persectiva demna de invidiat, de asta l-am si votat
1